Bouwen met oog voor de toekomst

Duurzaam leven is steeds belangrijker. We proberen ons hele leven zo goed en duurzaam mogelijk in te richten. Dit merken we ook in de bouw. Tijdens het bouwen ontstaat er veel bouw- en sloopafval en er wordt veel CO2 uitgestoten. Maar het kan anders! Koop bijvoorbeeld tweedehands machines. Of ga circulair bouwen. Circulair bouwen is het bouwen van de toekomst. Wij leggen u uit wat dat is en hoe dat er in de praktijk uitziet.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is duurzaam bouwen. Bij duurzaam bouwen houden we rekening met de effecten van het wonen in het gebouw op het milieu. Hiervoor nemen we diverse maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, zonnepanelen en een ondergrondse koude-warmteopslag. Daarnaast worden oude materialen hergebruikt. In een optimaal circulair systeem is er geen afval meer. Bij het bouwen wordt alvast een nuttige bestemming bedacht voor het het afval bij demontage in de toekomst. Op deze manier hoeven we minder afval te verwerken en komt er minder CO2 vrij.

Circulair bouwen in de praktijk

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een duurzame toekomst in de bouw. Toch is het circulair bouwen nog niet heel ver ontwikkeld. Er moet nog veel gebeuren voor we circulair bouwen op grote schaal kunnen uitvoeren in Nederland. Het lastige is dat het hele systeem zoals we dat nu kennen in de bouw moet worden omgegooid. Al bij het ontwerpproces moet de ontwerper op zoek naar beschikbare gebruikte materialen. Daardoor ontstaan er platformen die gerecycled bouwmateriaal aanbieden. En dat is al een mooie eerste stap.

Heeft u nog ideeën voor de verduurzaming van de bouw? Of heeft u tips voor circulair bouwen? We horen graag van u! Neem contact met ons op, want alleen samen kunnen we werken aan een duurzame wereld.