Beperk het risico!

Alle gebouwen hebben één ding gemeen: ze bevatten een fundering. Zonder fundering kan een gebouw zelden lang standhouden. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de fundering als u van plan bent een nieuw bouwwerk te bouwen, zoals een woning of bedrijfspand. Funderingsproblemen kunnen desastreus zijn en roet in het eten gooien tijdens uw bouwwerkzaamheden of zelfs jaren later. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende funderingsproblemen, in welke gebieden ze voorkomen en wat u eraan kunt doen. Lees dus snel verder en bereid u goed voor!

Hoe herkent u funderingsproblemen?

Hoewel funderingsproblemen zich op verschillende manieren kunnen uiten, lijkt het over het algemeen altijd verband te houden met de manier waarop de fundering in eerste instantie is gelegd. Zo moet altijd rekening worden gehouden met mogelijke risico’s, zoals de waterstand, de materiaalsoorten en de grondsoort waarop het gebouw staat. Een funderingsprobleem is vaak te herkennen aan bijvoorbeeld:

  • Scheve vloeren
  • Vervormde ramen en deuren
  • Grote scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren
  • Hoogteverschillen, bijvoorbeeld tussen huis en trottoir

Gebieden in Nederland met funderingsproblemen

Droogte en verzakkingen van klei- en veengronden hebben de afgelopen jaren veel schade aan woningen en bedrijfspanden veroorzaakt. En daar stopt het niet. Volgens recent onderzoek naar funderingsproblemen zullen de komende 30 jaar miljoenen gebouwen te maken krijgen met funderingsproblemen. Gebouwen in het noorden en westen van het land lopen het grootste risico. Vooroorlogse woningen in de genoemde gebieden worden als eerste getroffen. Daarnaast kunnen ook funderingsproblemen langs rivieren worden gesignaleerd. Gelukkig is er iets aan funderingsproblemen te doen. Zo kan de fundering hersteld worden of kan er een nieuwe fundering gelegd worden ter vervanging of versterking van de oude. Ga hiervoor naar een betonspecialist!

Heeft u met funderingsproblemen te maken of heeft u deze al weten op te lossen? We horen graag uw verhaal. Neem contact met ons op via het contactformulier!