Hout blijft populair

Trends komen en gaan, maar de houten vloer blijft altijd bestaan. Jaar in, jaar uit worden er lijstjes gemaakt met nieuwe trends en interieurstijlen. Maar wat er ook gebeurt, de populariteit van de houten vloer lijkt nooit af te nemen. En dat is niet zo gek. Hout is ontzettend veelzijdig en verkrijgbaar in diverse kleuren. Dus of je nu kiest voor een moderne en strakke inrichting of een elegant en klassiek interieur: er is altijd wel een houten vloer om het helemaal af te maken. Een houten vloer is zelfs zo populair dat je tegenwoordig ook andere materialen kunt gebruiken om die houtlook te creƫren. Voorbeelden hiervan zijn parket en laminaat, maar ook PVC of vinyl. Ga maar eens langs bij een vloeren showroom in Amsterdam om de verschillende opties te bekijken. In dit blog vertellen wij alvast over de verschillen tussen deze materialen.

Parket

Een parketvloer kan bestaan uit massief hout en lijkt daarmee ook het meest op een gewone massief houten vloer. Een mooie parketvloer heeft een klassieke uitstraling en kan jaren meegaan. Maar hiervoor is het wel belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. Lees daarom ook onze tips voor het onderhouden van een houten vloer. Het is aan te raden om een parketvloer altijd te laten leggen door een specialist.

Laminaat

Laminaat bestaat uit verschillende laagjes en heeft een kunststof toplaag die goed tegen een stootje kan. Deze laag maakt de vloer ook erg gemakkelijk in het onderhoud. Over het algemeen is laminaat een stuk goedkoper dan parket. Maar over het algemeen geldt wel dat laminaat niet zo lang mee gaat als een goede parketvloer.

PVC

Een voordeel van een PVC-vloer vergeleken met parket of laminaat is het geluid. PVC is namelijk een stuk dempender. Daarnaast is PVC makkelijker te combineren met vloerverwarming. Niet dat dit altijd nodig is, want dit materiaal neemt automatisch al de kamertemperatuur aan. Net als laminaat heeft pvc een kunststof toplaag, waardoor de vloer makkelijk schoon te houden is.

Vinyl

Een vloer van vinyl is simpel in het onderhoud en isoleert goed, bovendien kan een vinylvloer jarenlang meegaan. Dit maakt vinyl een duurzame optie. Wel kan de kwaliteit van verschillende vinyl vloeren flink verschillen. Daarbij is goedkoop vaak duurkoop. Daarnaast is vinyl, net als PVC, geluiddempend en geschikt voor vloerverwarming. Een vloer van vinyl is over het algemeen vrij eenvoudig zelf te leggen, maar het verwijderen van de vloer daarentegen kan een hele klus zijn, wanneer deze is vastgelijmd.