Kies het juiste hok voor uw konijnen

Konijnen zijn erg populair als huisdieren in Nederland. Gelukkig weten steeds meer mensen dat konijnen groepsdieren zijn en dat ze met zijn tweeën of meer gehouden moeten worden. Wanneer konijnen hun hele leven alleen zijn missen zij liefde en gezelschap van hun soortgenootjes. In België is het al verplicht om konijnen minimaal met zijn tweeën te houden, hopelijk volgt Nederland snel! Wanneer u ervoor heeft gekozen om konijnen te nemen dan wilt u voor hen natuurlijk een fijn konijnenverblijf kiezen. Wij geven u in dit blog tips voor het kiezen van het juiste prefab dierenverblijf.

Tip 1: Houdt rekening met het natuurlijke gedrag van uw konijnen

Konijnen zijn actieve dieren die leven in burchten onder de grond. Tegen het einde van de middag worden ze actief en komen ze naar buiten, in de vroege ochtend gaan ze weer terug naar hun hol. Hierdoor heeft het konijnenverblijf een binnengedeelte nodig waar het konijn kan rusten en een buitenren waar de konijnen kunnen rennen en spelen. Voor een konijnenhok geldt: hoe groter hoe beter. Ons advies is om een minimum van 120 cm aan te houden.

Tip 2: Kies het juiste formaat voor uw konijnen

Bij het maken van de keuze voor het juiste konijnenverblijf, maakt het natuurlijk uit wat voor konijnen u heeft. Een hok voor dwergkonijntjes mag kleiner zijn dan een hok voor een hangoor konijn of een Vlaamse reus. Deze grotere konijnensoorten vragen namelijk ook om een konijnenhok dat een stuk groter is. Wij adviseren om vier keer de lengte van het volwassen konijn aan te houden.

Tip 3: Kies de juiste binneninrichting voor het konijnenverblijf

Een konijn dat alleen maar in zijn hok ligt kan snel te dik worden en zich gaan vervelen. Een konijn dat te dik is kan zichzelf niet goed schoonhouden. Ook heeft een konijn dat niet genoeg beweegt meer kans op ontstoken voetzooltjes. Zorg er dus voor dat uw konijnen genoeg bewegen door hen bezig te houden met een uitdagende hokinrichting. Kies hiervoor voor uitdagend konijnenspeelgoed. Ook zijn knaagstrips belangrijk zodat uw konijnen hun tandjes kunnen slijpen.