Twee soorten metaal

Staal en aluminium zijn beide metalen en worden vaak gebruikt in constructies. Staal ziet u vaak terug in hekwerken en trappen, maar ook in bordessen en tussenvloeren. Aluminium komt u vaak tegen in kozijnen, boten en oprijplaten. Het verschil tussen staal en aluminium leggen we graag uit. Ontdek het zelf.

Staal

Staal is sterker dan aluminium, maar minder buigzaam. Het zal dus minder snel vervormen door bijvoorbeeld weersinvloeden. Staal is één van de meest gebruikte metaalsoorten in de wereld en kan opgedeeld worden in drie varianten. Constructiestaal wordt vooral gebruikt voor grote schepen en loodsen, bruggen en gebouwen. Machinestaal voor machines en hun onderdelen. En gereedschapsstaal voor het bewerken van andere materialen. Denk hierbij aan boren, frezen, knippen en stansen. Het voordeel van staal is dat het niet snel stuk gaat, lang meegaat en dus niet snel slijt. Nadelen zijn de slechte geluidsisolatie en de slechte warmte opname. Daar staan dan weer veel voordelen tegenover:

  • Onbrandbaar
  • Onderhoudsarm
  • Grote aanpasbaarheid
  • Langdurige bescherming tegen corrosie
  • Hoge bouwsnelheid

Aluminium

Aluminium is gemaakt van aluminium oxide. Dit witte poeder wordt na een lang proces uit de aardkorst gewonnen. Aluminium is lichter dan staal en wordt daarom vaak gebruikt voor vliegtuigen en boten. Daarbij is het ook kneedbaarder en elastischer. Een belangrijke eigenschap van aluminum is dat het corrosiebestendig is en niet roest. Daarom is het zo’n populair materiaal voor hekwerken en trappen. De enige nadelen zijn dat het lassen van aluminium meer aandacht vraagt dan het lassen van staal en dat aluminium in vergelijking met staal vrij duur is. De voordelen sommen we hieronder voor u op:

  • Licht van gewicht
  • Vele mogelijkheden tot vervorming
  • Corrosiebestendig
  • Geen giftige stoffen
  • 100% recyclebaar

Kiezen tussen staal en aluminium

Of u staal of aluminium wilt toepassen, ligt tus maar net aan de toepassing van het materiaal. De metaalsoorten hebben ieder hun eigen eigenschappen, waardoor ze elk in andere situaties het best kunnen worden ingezet. Soms kunnen de metalen echter voor hetzelfde object worden gebruikt. U kunt bijvoorbeeld voor een stalen of een aluminium hekwerk kiezen. In beide gevallen heeft u een goed hek, maar de ene keer kiest u voor extra stevigheid en de andere keer voor een grotere corrosiebestendigheid. Heeft u nog vragen over de verschillen tussen staal en aluminium? Stel ze via ons contactformulier.